workshop di argilla

 • GONJAČE  -  ŠMARTNO – DOBROVO - KOŽBANJSKI KOT

  Razgledni stolp Gonjače, srednjeveška utrdba Šmartno,delavnica oblikovanja v glini, okušanje dobrot briško – furlanske kuhinje, ogled kleti z degustacijo vin.

  V dopoldanskem času prispemo v Goriška Brda, slikovito vinorodno pokrajino na skrajnem zahodu Slovenije. Zapeljemo se do srednjeveške vasice Šmartno, ki jo obdaja mogočno obzidje z obrambnimi stolpi. Dobrodošlica z domačim pršutom in pristno briško kapljico. 

  Z lokalnim vodnikom se sprehodimo po ozkih  vaških ulicah ter si ogledamo vaške znamenitosti: žbatafurje, ganke in mostovže, umetelno izdelane kamine ter druge kamnoseške elemente. Domačini so posebno ponosni na mojstrske poslikave in križev pot akademskega slikarja Toneta Kralja v vaški cerkvi sv. Martina. Ogledamo si muzej Briška hiša, kjer je na ogled  razstava »Briška hiša skozi čas« ter kratek film o Brdih iz leta 1960. V Hiši kulture pa so na ogled razstave domačih in tujih umetnikov. Obogatitev turistične ponudbe so butične trgovinice, ki ponujajo avtohtone in ročno izdelane izdelke. 

  Nato se zapeljemo mimo vasi Biljana in Dobrovo ter nadaljujemo pot skozi Kožbanski kot, naravno zakladnico Goriških Brd. V Golem Bregu se zapeljemo v pobočje do zaselka Breg pri Golem Brdu, kjer nas pričaka domače kosilo z briško furlanskimi jedmi. Po kosilu se sprehodimo do bližnje domačije, ki je dom, atelje in galerija unikatne keramike briškega umetnika Ivana Skubina. 

  Ivan Skubin se je v keramiki izobraževal pri domačih in tujih strokovnjakih. V trinajstletnem delovanju je imel nad dvajset samostojnih in nad štirideset skupinskih razstav, sodeloval je na mednarodnih kolonijah keramike in bil izbran za številne mednarodne razstave keramike. Za svoje delo je bil večkrat nagrajen (dvakrat tudi z grand prixom na Mednarodnem ekstemporu keramike v Piranu), nazadnje, 2012, pa s tretjo nagrado v mednarodnem projektu The blaue Rider. Njegova dela bogatijo številne javne in zasebne zbirke v Sloveniji in tujini. Je član Društva slovenskih keramikov in Društva severnoprimorskih likovnih ustvarjalcev. 

  Po predstavitvi gostitelja in ogledu galerije pričnemo z ustvarjalno delavnico oblikovanja v glini. Izvemo o materialih, glini, postopku ter načinu oblikovanja gline, nato pa nas umetnik prepusti  odkrivanju lastne kreativnosti. Delavnica se zaključi s peko izdelkov, ki je potrebna, da se vaše umetnine pdata-relevijo v končni izdelek. Prejmete ga naknadno po pošti na željen naslov.

  Za konec pa lahko obiščemo še bližnjo vinsko  klet in dan v Brdih zaključimo z ogledom vinske kleti in pokušino vrhunskih vin. 

  Cena po dogovoru.

  Informacije in rezervacije na tel. št. +386 31 341 693 ali na info@agencija-marica.si

Galerija