EXCURSIONS in nature

 • Goriška Brda so zahvaljujoč submediteranskemu podnebju,  raznolikim habitatom in do narave prijaznejšega kmetijstva, zelo pestra tudi z vidika favne in flore. Le malokje se da, tekom leta, na tako majhnem območju kot so Brda opazovati preko 80 vrst dnevnih metuljev, na stotine nočnih, čez 100 vrst ptic, 10 vrst plazilcev, da o pajkih, kačjih pastirjih in hroščih niti ne govorimo. 

  Vsak letni čas ima svoje čare, ki ljubitelja narave ne pustijo ravnodušnega. 

  Zimski čas nas razveseljuje najbolj s pticami, saj pri nas prezimuje veliko vrst s severa Evrope. V toplih dneh pa še več vrst dnevnih in nočnih metuljev, kobilic, pajkov, kuščaric, najde pa se tudi kakšen kačji pastir (prisojni zimnik), ki pri nas (in na Obali) prezimuje. Tudi flora ne pozna popolnega počitka, saj na toplih pobočjih briških gričev marsikaj cveti celo v mesecu januarju.

  Pomlad je v Brdih nekaj edinstvenega. Medtem, ko se sadovnjaki odenejo v magično belino cvetočih češenj, pa se travniki obarvajo z vsemi mogočimi barvami različnega cvetja, med njimi tudi kukavice (orhideje), lilije, perunike, jegliči… Svoje naredijo tudi živopisani metulji, ter nepozaben ptičji koncert.

  Poletje je čas, ko se metuljem pridružijo še kačji pastirji, zvočno kuliso pa prevzamejo škržati in kobilice. To je tudi čas, ko sadovnjaki obrodijo, nekateri briški potoki pa vabijo k osvežitvi. Avgusta pa se pri nas zadržujejo manjše jate barvitih ptic čebelarjev, ki je edina vrsta pri nas, ki spada med tropske ptice.

  Jesen je v Brdih, podobno kot pomlad, nekaj posebnega. Po veselem živžavu trgatve, se vinogradi obarvajo v nepozabne barve, ki se zavlečejo pozno v jesen. Nedaleč stran, na Sabotinu pa se pobočja odenejo v rdečo barvo ruja. Jesen je tudi čas pdata-releta velikih ujed čez greben Sabotina in z nekaj sreče je moč opazovati tudi večje jate veličastnih jastrebov. Zvočno kuliso ponovno prevzamejo ptice, saj taščice, ki so prišle na prezimovanje, veselo prepevajo skupaj s strnadi.

   

  Naravoslovni izleti po Brdih in bližnji okolici 

  Za naravoslovni izlet po Brdih in bližnji okolici si lahko izberete več destinacij. Vsaka destinacija ima svoje specifične značilnosti, zato je vaša izbira v največji meri odvisna od fizične kondicije in zanimanja skupine (metulji, flora, plazilci, itd).  Prav tako je velikega pomena tudi mesec v letu, saj so različne lokacije po Brdih še posebej zanimive v določenih mesecih.

  Naravoslovni izkleti po Brdih:

  • Hrib Sabotin: 

  Območje Nature2000 je eno najzanimivejših za ljubitelje narave. Poleg razgledov, je tu moč opazovati veliko zanimivih živalskih in rastlinskih vrst, med njimi tudi zelo redke. Med rastlinskimi vrstami velja omeniti gorski kosmatinec, kranjsko lilijo, ilirsko peruniko, brstična lilija, več vrst kukavic, črni (zimzeleni) hrast… Med živalskimi pa beloglavi jastreb, skalna lastovka, veliki rogač, veliki nočni pavlinček, črnopikčasta kuščarica, modras, gams, divja mačka…

  • Potok Kožbanjšček: 

  Območje Nature2000 je bilo razglašeno z namenom varovanja življenjskega prostora kačjega pastirja veliki studenčar in metulja črtasti medvedek. Območje pa je bogato tudi z drugimi živalskimi in rastlinskimi vrstami ter seveda naravnimi znamenitostmi kot je soteska Krčnik z naravnim mostom in Korita, kjer se da poleti osvežit.

  • Vas Senik, katere okolica je zelo bogata z metulji.
  • Hrib Korada, metulji in zelo bogata flora. 
  • Okolica zadrževalnika Kozlink in Vinske kleti, ki pa se ponaša s številnimi kačjimi pastirji in ogroženim metuljem močvirskim cekinčkom. 

  V spomladanskem času pa bi obvezno priporočamo izlet po dolini potoka Fedrih, konec poletja-začetek jeseni pa opazovanje pdata-releta velikih ujed na Sabotinu.

  Od aprila do polovice junija, ter oktobra pa je idealno za plazilce, predvsem kače. V toplih zimskih dneh pa presenečata Vedrijan in Sabotin.

  Naravoslovni izleti v okolici Brd

  • Trnovski gozd in Čaven (v domovanju medveda) 

  Čaven-Smrečje-Mala Lazna-Ledena jama-Smrekova draga

  Začeli bomo z vzponom na Kucelj (1237m), odkoder je lep razgled po Vipavski dolini, Krasu, Alpah. Vrh je zelo zanimiv z botaničnega vidika, saj tu uspeva rastlinje značilno za visoke kraške planote. Hoje je za 30 minut v eno smer. Sledil bo obisk Naravnega spomenika Smrečje. Gre za zavarovano mrazišče, kjer je lepo viden rastlinski preobrat (inverzija). Po okrepčilu na Mali Lazni (prav tako mrazišče, bogato s floro in favno), bomo obiskali znamenito Veliko ledeno jamo v Paradani. Tu so nekoč kopali led in ga izvažali celo v Egipt. Sledil bo še obisk znamenite Smrekove drage, ki je zavarovana kot naravni rezervat. Gre za eno največjih globeli na območju Trnovskega gozda in je značilno mrazišče z rastlinskim in temperaturnim preobratom. 

  • Birdwatching v Deželnem rezervatu ob izlivu Soče (Riserva Naturale della Foce dell'Isonzo)

   Rezervat, ki je urejen za turistični obisk in obsega 2400 ha, nudi ljubiteljem ptic nepozabno doživetje v vseh letnih časih. Krajše in daljše poti ter urejene opazovalnice nudijo edinstvene poglede na več tisoč-glave jate raznih vrst vodnih in drugih ptic, družbo pa jim delajo kamarski konji. Doslej je bilo tu zabeleženih že preko 320 vrst. V Rezervatu bomo obiskali tudi Center za obiskovalce, kjer je muzej in več prostorov, kjer so audio-vizuelno predstavljeni habitati in življenje v njih.

  Po predhodnem dogovoru - možnost jahanja s konji po poteh v rezervatu

   

Galerija