Adventure park on river Soca and Brda

 • SOLKAN –  GONJAČE  -  ŠMARTNO - KOZANA

  Doživetje v pustolovskem parku; preostanek dneva v Brdih, deželi opojnih trenutkov! Razgledni stolp Gonjače, srednjeveška utrdba Šmartno, okušanje domačih dobrot, ogled kleti in degustacija vin.

  V dopoldanskem času prispemo v Solkan, predmestje Nove Gorice. Na parkirišču Kajak centra nas pričakajo izkušeni in usposobljeni inštruktorji pustolovskega parka, ki nam predstavijo program. Nato se vkrcamo v čolne ter prečkamo smaragdno Sočo. Na desnem bregu reke vstopimo v Soča Fun Park in se pod okriljem inštruktorjev preizkusimo v dvourni pustolovščini med drevesnimi krošnjami. Ovire v pustolovskem parku bomo premagovali na višini od 2 do 12 m nad tlemi. Za konec preizkusimo še »spust poguma«. Na 40 m višine se po 300 m jeklenici ponovno vrnemo na levi breg. 

  Sledi odhod iz Solkana od koder se preko solkanskega mostu odpeljemo v Goriška Brda.Pogled nam bo ponovno očarala smaragdna lepotica ter eleganten kamnit železniški most z največjim kamnitim lokom na svetu.  Po t.i. osimski cesti, ki poteka deloma po italijanskem ozemlju, se bomo povzpeli po pobočju Sabotina do Goriških brd. Peljali se bomo skozi vasi Podsabotin in Hum ter dalje skozi Kojsko, nekdanje središče vzhodnih Brd.Po slikoviti briški pokrajini med vinogradi in sadovnjaki prispemo do vasi Gonjače, v samem srcu Goriških Brd. Vzpnemo se na 23 metrov visok razgledni stolp, od koder si lahko ogledamo celotna Brda, razgledi pa sežejo še mnogo dlje, na Julijske in Karnijske Alpe, Dolomite, preko Furlanije do Jadranskega morja, na Kras, Vipavsko dolino in Trnovski gozd, vse do Nanosa; pravljična pokrajina, ki ima posebno, čarobno moč. 

  Le še korak in že vstopimo skozi mogočno obzidje srednjeveške utrjene vasice Šmartno,prvič omenjene leta 1317. Tu si privoščimo tipično briško kosilo. Po kosilu se sprehodimo po ozkih uličicah, ki obkrožajo vaško cerkev sv. Martina. Domačini so še posebej ponosni na poslikave v cerkvi, delo znanega slikarja Toneta Kralja. Ogledamo si tudi vaški muzej »Briška hiša« z razstavo »Briška hiša skozi čas« ter kratek film o Brdih iz leta 1960 režiserja Metoda Badjure, Hišo kulture ter ostale zanimivosti.

  Na Dobrovem, upravnem središču Brd, napravimo krajši postanek ob gradu Dobrovo, kjer je na ogled stalna zbirka grafik svetovno znanega slikarja Zorana Mušiča. Nato se odpeljemo proti Kožbanjskem kotu. Tu si ogledamo naravno znamenitost Kotline, tri tolmune, ki jih je potok izoblikoval pri premagovanju dobrih 10 metrov visoke skalne stene ter naravni most Krčnik, ki velja za enega izmed najlepših na Slovenskem. V bližini obiščemo vinogradniško posestvo, katerega prve pisne omembe segajo v drugo polovico 18. Stoletja. Ogledamo si domačo vinsko klet, skopano v živo skalo. Dan v Brdih zaključimo s pokušino vin.

  Cena po dogovoru.

  Informacije in rezervacije na tel. št. +386 31 341 693 ali na info@agencija-marica.si 

Galerija