Instructive - creative workshop of natural cosmetics & Brda

 • Preko smaragdne reke Soče se preko solkanskega mostu zapeljemo v Goriška Brda, ki ležijo na skrajnem zahodu Slovenije.V Gonjačah se povzpnemo na 23 metrov visok razgledni stolp, od koder si lahko ogledamo celotna Brda, razgledi pa sežejo še mnogo dlje, na Julijske in Karnijske Alpe, Dolomite, preko Furlanije do Jadranskega morja, na Kras, Vipavsko dolino in Trnovski gozd, vse do Nanosa; pravljična pokrajina, ki ima posebno, čarobno moč. Očara nas pisan gričevnat svet posejan z belimi vasicami, obdanimi s sadovnjaki in vinogradi, oljčnimi nasadi, ki se polagoma spuščajo v nižinski svet Furlanije. 

  Peš ali z avtobusom se podamo mimo vinogradov in sadovnjakov do bližnje srednjeveške vasice Šmartno. Nekdanjo mejno utrdbo še danes obdaja obzidje s stdata-relnimi linami in obrambnimi stolpi. Zaradi številnih ohranjenih arhitekturnih elementov v katerih je čutiti vpliv tako Avstrije kot bližnje Italije, spada vas med najlepše vasi na Primorskem. V Šmartnem si privoščimo okusno malico z domačim pršutom, šalamom in siri iz doline Soče ter kozarcem briškega vina. Po prigrizku se sprehodimo skozi ozke vaške ulice ter si ogledamo vaške znamenitosti. Domačini so posebno ponosni na poslikave v cerkvi  sv. Martina, delo znanega slovenskega slikarja Toneta Kralja. Vstopimo v vaški muzej »Briška hiša«, kjer je na ogled razstava »Briška hiša skozi čas« ter kratek film z naslovom »Brda« iz leta 1960 režiserja Metoda Badjure

  Po ogledu vasi pričnemo s poučno – ustvarjalno delavnico naravne kozmetike iz oljčnega olja. V delavnici s prodajno razstavnim prostorom nas sprejme domačinka Katjuša Reja Mozetič, ki je po  izobrazbi, prepričanju  in načinu življenja predvsem ekologinja. Sredi leta 2012 je Katjuša ustvarila blagovno znamko naravne kozmetike NONA LUISA, v katero je vnesla pridobljeno znanje in dolgoletne izkušnje. Kozmetični izdelki so narejeni iz hladno stiskanega oljčnega olja in obogateni z izključno naravnimi sestavinami. 

  Na delavnici bomo izdelali zeliščno mazilo iz oljčnega olja in ga dodatno obogatili z naravnim eteričnim oljem  ter lično zapakiranega odnesli domov. Zraven pa bomo dobili tudi recept, tako da lahko podobno mazilo sami izdelate doma. Udeleženci se poleg tega naučijo in izvejo marsikaj koristnega za vsakdanjo uporabo.

  Nadaljujemo proti Dobrovem, upravnem  središču Brd. V gradu Dobrovo si je možno ogledati stalno razstavo grafik svetovno znanega slikarja Zorana Mušiča. Na bližnji turistični kmetiji si privoščimo pozno kosilo s sezonskimi jedmi. Za konec pa lahko obiščemo še eno izmed številnih vinskih  kleti, z ogledom proizvodnje in pokušino vrhunskih vin. 

   

  Cena po dogovoru.

   

   

  Informacije in rezervacije na tel. št. +386 31 341 693 ali na info@agencija-marica.si

   

Galerija